Grekiskinspirerade köttfärsspett
Spett
6 mangoldblad
500 g nötfärs
1 äggula
1 stor vitlöksklyfta
1 nyskördad het chili, t.ex. cayenne eller habanero
Potatismjöl
Ströbröd
Fransk senap, 1 tsk
En stor knippe färska örter, t.ex. timjan, basilika, dragon och rosmarin
Klyftpotatis
9 nyskördade potatisar
Flingsalt
Peppar
Örter, t.ex. rosmarin och timjan
Yoghurtsås
Yoghurt, grekisk 2 dl
Rivet äpple, ett halvt sött
Vindaloo curry, efter smak
salt
peppar
majonnäs, ca 1 dl
Tillbehör:
Äppelklyftor, 1,5 äpple
Gör så här:
Tänd grillen.
Gå ett varv i köksträdgården och hämta alla ingredienser du har hemma.
Sätt ugnen på 225 grader. Klyfta potatisen, häll 1 msk olja i en ugnsfast form, krydda med salt, peppar och ev örter. In i ugnen.
Småhacka örterna, vitlöken, chilin och mangoldstjälkarna. Blanda dem samman med färsen, salt, peppar, äggula. Strö över potatismjöl och ströbröd och blanda. Fyll på mer till önskad konsistens. Den ska vara köttbullsfast.
Forma 6 st avlånga köttfärsbullar.
Rulla in varje i ett mangoldblad så det blir som ett paket. För igenom ett trägrillspett och stäng med en tandpetare.
Grilla dem! Hur länge beror på värmen, men gissningsvis 10 minuter under jämna vändningar.
Potatisen blir klar ungefär samtidigt som spetten. De kan stå ett tag, det är bara gott om de får ordentlig färg.
Servera med yoghurtsås och äppelklyftor. Mumma!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar