måndag 6 juli 2009

Recept - grekiskinspirerade köttfärsspett

Här om dagen kom jag på ett utmärkt recept, jag var sugen på något fruktigt, kryddigt och förstås baserat på egen skörd. Eftersom jag tänkt en del på Grekland och deras matlagning blev det inspirerat åt det hållet, håll till godo!

Grekiskinspirerade köttfärsspett

Spett
6 mangoldblad
500 g nötfärs
1 äggula
1 stor vitlöksklyfta
1 nyskördad het chili, t.ex. cayenne eller habanero
Potatismjöl
Ströbröd
Fransk senap, 1 tsk
En stor knippe färska örter, t.ex. timjan, basilika, dragon och rosmarin

Klyftpotatis
9 nyskördade potatisar
Flingsalt
Peppar
Örter, t.ex. rosmarin och timjan

Yoghurtsås
Yoghurt, grekisk 2 dl
Rivet äpple, ett halvt sött
Vindaloo curry, efter smak
salt
peppar
majonnäs, ca 1 dl

Tillbehör:
Äppelklyftor, 1,5 äpple


Gör så här:

Tänd grillen.

Gå ett varv i köksträdgården och hämta alla ingredienser du har hemma.

Sätt ugnen på 225 grader. Klyfta potatisen, häll 1 msk olja i en ugnsfast form, krydda med salt, peppar och ev örter. In i ugnen.

Småhacka örterna, vitlöken, chilin och mangoldstjälkarna. Blanda dem samman med färsen, salt, peppar, äggula. Strö över potatismjöl och ströbröd och blanda. Fyll på mer till önskad konsistens. Den ska vara köttbullsfast.
Forma 6 st avlånga köttfärsbullar.
Rulla in varje i ett mangoldblad så det blir som ett paket. För igenom ett trägrillspett och stäng med en tandpetare.


Grilla dem! Hur länge beror på värmen, men gissningsvis 10 minuter under jämna vändningar.

Under grillningen rör du samman yoghurtsåsen. Rör ihop alla ingredienser med kryddmängd efter smak. Kan bytas mot zatsikii.

Potatisen blir klar ungefär samtidigt som spetten. De kan stå ett tag, det är bara gott om de får ordentlig färg.
Servera med yoghurtsås och äppelklyftor. Mumma!

Inga kommentarer: