lördag 18 juli 2009

Dammbygge - byggdag 43-50

Senaste veckan har vi haft det ... kämpigt.
Det har regnat, regnat, regnat. Varje dag har vi fått börja med att tömma hela dammen på vatten - ibland har vi fått göra det flera gånger om dagen.

I korthet: Vi var redo för att lägga duk och började glada i hågen lägga skyddsduk. Meen plötsligt hade vi vatten i källaren! Vi n00bs hade ändrat i dräneringsrören så vattnet rann bakåt, aaah panik! Så vi fick torrlägga källaren och fundera över problemet. Det tog en dag.

Vi försökte gräva så vi fick till en brunn. För att göra det fick vi först gräva upp brunnen från ön. Det tog en dag. Seen när vi (mest Peter) med övermänsklig styrka fått upp brunnen ur jorden skulle vi ner med den på ett annat ställe. Men däär var jorden först hård som cement sen var det berg. Dead end. En dag till hade gått.


Plötsligt kom min mamma och sambo och gratulerade på födelsedagen och sambon kläckte den eminenta idén att skaffa en dränkpump med nivåavkännare. Heureka!

Den gick att få tag på och var inte allt för dyr - men tyvärr var den kass. Vi kopplade, provade, kopplade provade i ungefär 2 dagar.


Sen köpte vi en dyrare pump som fungerade och problemet är i stort sett löst. Tack pumpguden.

Sen byggde vi upp kanterna, grävde klart rännan till pumpkammaren och en dag till hade gått.
Dagen efter rengjorde vi skyddsduken och la klart den i resten av dammen. En dag till väck.

Så idag, på min födelsedag och allt - i ösregnet- blev det äntligen dags att börja lägga gummiduk! Daaans

I skrivande stund ligger gummiduken i helt och regnet har fyllt botten.
Imorgon ska vi rätta till den, göra genomföringen och börja fylla vatten (hoppas vi att vi ska komma till)

En kul dammgrej som hänt är att mamma och sambo hade med sig fina vattenväxter till bygget. En vit näckros och renande flytväxter. Kul!

1 kommentar:

mylisaisse sa...

Wow det tar sig! :D