tisdag 13 april 2010

Dammutveckling april - äntligen vår!

Dags att fortsätta utveckla dammen efter nära tre månaders tvunget vinteruppehåll. Vi skulle börja med att byta vår pumpkammare hade vi bestämt. Skaffade material för att ordna den själv, Peter skulle börja gräva för att få ner den i marken och då pajjade slangen från dammen ... kaos!

Vattnet forsade ut, det är då inget fel på trycket! Ytan sjönk fort i början, men den avstannade när vattennivån blev jämn i pumphålet och dammen. Vilken pärs!
Och att få stopp jaa, inte helt lätt i en meter kallt vatten. Vi fick pumpa iväg vattnet bäst vi kunde med dränkpumpen och däremellan försökte Peter iförd söta groddräkten få fram slangen.


Till slut fick han i en provisorisk plugg och vi kunde jobba vidare med pumpkammaren för att få den på plats så fort som möjligt.


I pumpkammaren sitter knivreglaget som stoppar vattenflödet från dammen, utmärkt lösning. Och genom den går vattnet in.

Vidare från pumpen till filtret ska vattnet gå via en slang i locket och den genomföringen tätar vi här.

Efter något dygn av micklande hade vi så fått den på plats.


När vi bar ut apparaturen upptäckte vi att UVC:n inte varit glad i vår vinterförvaring. Både kvartsglaset och lampsocklarna måste bytas. Som tur är gick det att få tag i. Pumpen och filtret var glada däremot, tacksamma maskiner.
Testkör och flödet funkar utmärkt!

Tillbaks med dränkpumpen för att se till att även vattenåtervinningen fungerar bra.

 Och plötsligt porlar det vackert i alla ändar igen - ah!


En liten fiskuppdatering också:
Vi har minst 7 yngel som lever och mår bra. Vissa har börjat färga ut så smått! Vi har rensat botten från en del löv med håv och fick då upp ynglen med jämna mellanrum. Antar att de är slöa av kylan i vattnet, men de är nog mindre rädda också tror jag. Vi ska skaffa ett akvarium så vi kan fiska upp några av dem för försäljning, vi vill då inte ha hela vattnet sjudande av fiskar. Lagom är bäst.

Vår första schubukin guldis Bucke lever! Vi har sett honom. Men inte hans fru, guldiderna eller sarvarna. Har de gått åt? =(
En väldigt fin lite prickig groda, några dykarbaggar, svärmar av gå-på-vattnet-insekter och lite slammask har vi också träffat.

1 kommentar:

☀️http://gronasolglantan.blogspot.se/ sa...

Hej har fastnat i eran blogg! Undrar om ni inte har bilder på när ni anlägger er damm. Jag drömmer om en sådan som eran. Det verkar som om ni har den som baddamm oxå? Tack på förhand!!