söndag 18 april 2010

Fiskar

Vi har haft det lite jobbigt med våra fiskar. Eller ja ... några dog efter omställningen till stora dammen (trots likvärdigt vatten), någon blev tagen av en mås, någon försvann spårlöst - hua!

Resterande visste man inte om de levde eller inte eftersom en så djup damm innebär att man sällan ser dem. Men så en dag hittade vi yngel!

Våra gammelfiskar som inte klarat sig hade alltså fått smått innan de tyvärr gick åt, hurra!

Sen tidigt i våras hittade vi mängder med döda yngel. Jag var säker på att alla var döda och att allt var förbi (inte alls fan på väggen nej då) men så fort vattnet började bli varmare dök de upp ett i taget.
Efter moget övervägande skaffade vi ett akvarium eftersom vi då blev rädda för motsatsen - tänk om vattnet plötsligt myllrar av fisk, hur trevligt är det då att bada??

Sagt och gjort, det lilla akvariet står nu på plats i gästhuset. Inte färdiginrett och så förstås, men vi slapp iaf uppstartsbiten eftersom vi bara tog dammvattnet.

Igår fångade vi hela 15 yngel! De är så söta nu, har börjat gå från sitt gråbruna till lite lätt guldtonade.


Och idag fick vi tag i tre till!


Det finns fortfarande några kvar, troligen fler än vi sett, men nu kan de iaf växa på sig i säkerhet och sen kan några av dem hitta nya dammar att flytta till.

Av de stora fiskarna har vi till vår stora glädje sett iaf två - schubukinsarna Bucke och Buckelina. Buckelina har långa långa stjärtfenor, mycket stilig. Men tyvärr vill hon då rakt inte träffa oss eller posa på bild, men Bucke fick jag iaf till slut, om än inte så värst fotogenic.


Här om dagen fick vi dessutom se grodsex på nära håll! Jössös, hoppas fiskarna äter upp några yngel så vi inte får grodöversvämning. Och hoppas några klarar sig vidare - jag känner igen det här tänket nånstans ifrån?!

2 kommentarer:

Kraxarna sa...

De ser hemskt nöjda ut, vilket akvariekap det där var förresten!

hussematten sa...

LiveTV för katter,i stället för den tråkiga burken som stod där förra veckan sa Towa.Kurr och Mjau till semesterhusse och semestermatte!