lördag 21 juni 2008

Midsommar frossa

Vi har firat en stillsam och lyckad midsommar tillsammans.
Maten var helt inspirerad av de primörer som hunnit mogna, och vilken känsla!

Här kommer några recept som tros bli favoriter.


Färskpotatissallad med sockerärter

Ingredienser:
  • En rödlök
  • Ca 15-20 kokta kalla färskpotatisar
  • Ca 20 små nyskördade sockerärter
  • Rapsolja
  • Äppelcidervinäger
  • Dijon senap
  • Salt och peppar

Börja med att vispa olja och vinäger i en skål tills den blir simmig. Det ska bli ca 1,5 dl färdig vinägrett. Smaka av med dijonsenap, nymald peppar och havssalt.

Skär sockeärterna i mindre delar, hacka löken och blanda ner dem i vinägretten.

Tärna potatisen i ganska stora tärningar, med skalet kvar. Vänd ner potatisen. Låt salladen stå i kylen i ett par timmar och ta smak. Ljuvligt god till grillat!


Svärmor kom hit med en burk underbar lemoncurd hon gjort, och genast fick jag en inspirationsvåg, det blev ljuvliga sommarbakelser!


Sommarbakelser

Ingredienser
  • (En rulltårta)
  • Ca 1 dl lemoncurd
  • Runt 50 gram rumsvarmt smör
  • 0,5 dl florsocker
  • 5 dl vispgrädde
  • 1-2 dl smultron


Gör en rulltårta utan speciell smaksättning. Låt den svalna medan du rör samman citronkrämen.

Blanda samman lemoncurd, smör, florsocker. Vispa grädden, blanda ner 2/5 i citronkrämen.
Bred ut citronkrämen som fyllning i rulltårtan, rulla samman och lägg i kylskåpet.

Precis innan bakelserna ska serveras skär du rulltårtan i tjocka skivor och klickar på en rejäl klick grädde på varje, strö sen över smultron som garnering och servera.
En garanterad hit!

Jag lägger alltid in min sill själv, det blir så otroligt gott!
I år gallringsskördade jag våra morötter och skar slantar som jag hade i, och klippte förstås dill och persilja från örtagården.
Jag gjorde också en underbar sås-sill!


Vitlöks- och chilisill
Ingredienser
  • 1 dl hemgjord majonnäs
  • 1,5 dl gräddfil
  • Klippt persilja
  • 2 småhackade vitlöksklyftor
  • 1 medelstark småhackad chilifrukt
  • Nymald peppar
  • Småhackad sallatslöks blast
  • en sats heminlagd sill

Blanda samman majonnäs och gräddfil och vänd ner alla övriga ingredienser utom sillen.

Vänd sen ner sillen och låt stå i kylen i minst ett dygn - servera med färskpotatis!

Inga kommentarer: