måndag 17 maj 2010

Mistel

Snälla rara Timjan och Akleja skänkte oss några mistelbär för sådd på träd hemma i trädgården - vi blev hemskt lyckliga! Men det var det där med instruktionerna ...

De fick inte:
1, Sparas för länge (de tappar grobarhet superfort)
2, Ligga mörkt (vägrar gro)
3, Sås när det ska regna snart (ramla av träden och då inte gro .. antar jag)
4, Sitta i för direkt sol
5, Sitta i skugga

Japp, inte alls kinkiga. Men man kunde iaf se dem X)

Nåväl, att inte spara dem för länge verkade viktigast. Och eftersom vi hade regn framför oss under hela tio dagars prognosen fick jag lov att göra det när vädret var som bäst helt enkelt. De skulle gilla äppelträd bäst, så de fick sitta i två äppelträd i olika lägen.

Fem frön i äppelträdet vid dammen


Fyra frön i snea trädet (Åkerö?) på baksidan.

Jag slogs av hur väldigt klibbiga de var! Det var svårt att få av dem från fingrarna.
Jag fick berättat för mig att de är specialiserade på att bli ätna av fåglar, vara kladdiga i ändalykten på dem så de irriterat gnuggar sig mot trädstammar och dåå, voila! Sådda, med gödsel.

Dagen efter min lilla sådd kom regnet. Värsta regnet i år faktiskt. Duschregn.
Till min glädje sitter de kvar, jag hoppas att det var det som var kruxet och inte att de vägrar gro om de blir blöta. Det vore bara för kinkigt.

1 kommentar:

Timjan o Akleja sa...

Oh vad spännande! Jag tror också att det funkar, bara de sitter kvar - det har regnat på mina också men de sitter kvar och nu har de nog fastnat. Jag köpte ju ett körsbärsträd igår så ikväll när vi har planterat det ska jag sätta några mistelfrön på det också. Vi får hålla varann uppdaterade om hur det går! :)

Jag planterade lökarna häromdagen och nu har den med knopp börjat resa sig så den ligger inte längre ner, bra tecken! :)

Kram!